Ispis

Mamine krafne

mamine-krafne

Sastojci

  • 1 kg brašna
  • 6 žumanjaka
  • 10 dag maslaca ili 1 dcl ulja
  • 10 dag šećera
  • mlijeka cca 0,5
  • malo soli
  • prašak za pecivo
  • 1 žlica alkoholnog octa
  • malo ruma
  • kocka kvasca

Postupak

Kvasac staviti u posudu sa l dl mlakog mlijeka, žličicom šećera i 2 žlice brašna.

Kada se kvasac digne zamijesiti dizano tijesto sa ostalim sastojcima.

Tijesto se mora dizati dok ne udvostruči volumen.

Nakon toga ga ponovo izmiješati i pustiti da se ponovo digne. dignuto tijesto istresti na dasku lagano razvaljati na debljinu 2 centimetra izrezivati krugove i u sredinu stavljati čvrsti pekmez, poklopiti drugim krugom i obrezati čašom tupih bridova.

Na pobrašnjenu krpu odložiti krafne i pokriti ih drugom krpom. Ostaviti da se ponovo dižu.

Zagrijati ulje i gornju stranu stavljati u duboko ulje da se peče i poklopiti posudu poklopcem.

Kad je prva strana pečena okrenuti krafne i ispeći drugu stranu.

Pri pečenju druge strane ne treba staviti poklopac.

Pečene krafne staviti na kuhinjski papir da upije suvišno ulje. Ohlađene krafne posipati šećerom u prahu.

Savjet

Sastojci za dizano tijesto moraju biti sobne temperature.

Dok radimo tijesto i dok se diže u prostoriji mora biti toplo.

Donji krug treba biti koji milimetar veći od gornjeg.

Ne dirati sirove krafne po rubovima.